***
Adam (Luke Treadaway) is de stoere helft het succesvolle popduo The Make. Op het Schotse muziekfestival T in the Park komt hij in conflict met zangeres Morello (Natalia Tena) van de meisjesband The Dirty Pink’s. Iemand van de organisatie weet de twee aan elkaar te ketenen en zegt de boeien pas weer los te maken als het weer pais en vree is tussen de twee. De man verdwijnt en al ruziënd brengt het tweetal het weekend samen door.

Het thema van You Instead is eenvoudig en het verloop voorspelbaar. Adam en Morello kunnen elkaar niet uitstaan, maar zullen uiteindelijk verliefd op elkaar worden. Dat gaat niet zonder slag of stoot, aangezien hun respectievelijke partners Lake (Ruta Gedmintas) en Mark (Alastair Mackenzie) ook op het festival aanwezig zijn en omdat een film nu eenmaal zo’n anderhalf uur moet duren. In dit geval haalt regisseur David Mackenzie toch nog maar nauwelijks 80 minuten.

De film moet het duidelijk niet hebben van het verhaal of de plot. Qua verhaallijn is You Instead niet veel meer dan een standaard tot zwakke romantische komedie. Het sterke punt echter is de sfeer van het festival en de krachtige muziek. De bijrollen van de manager (Gavin Mitchell) en bandlid Tyko (Mattew Bayton) zijn in dit kader aansprekend. Een beetje over the top drinken en feesten ze zich de ochtend in. Ze dansen, drinken, feesten, raken elkaar kwijt, maken nieuwe vrienden, dansen, drinken en feesten verder en hebben de volgende dag een flinke kater.

Mackenzie heeft de film tijdens het festival van 2010 in vijf dagen gefilmd. Hoewel hij naderhand in interviews heeft verteld dat dit een hachelijke onderneming was en flink wat energie heeft gekost, is dit een gouden zet geweest. Het festivalgevoel komt zeer goed over als de twee rondzwerven over het festivalterrein en ‘I’m gonna be’ van The Proclaimers even een tikje harder wordt gezet. Treffend zijn de beelden van de hossende menigte, de modderpartijen, de kleine groepjes ’s nachts bij de tent en de verdwaalde dronkenlappen.

Hoewel het gegeven van aan elkaar geketende tegenpolen een beetje ongeloofwaardig overkomt, wordt het spel wel overtuigend gespeeld. Adam en Morello zijn zelfverzekerde jongeren die toch ook hun eigen zwaktes en onzekerheden kennen. Tegen de achtergrond van het festival en de live gespeelde muziek van onder meer Biffy Clyro en The Editors zit er een aangename vaart in de film. Het is voor de muziekliefhebber prachtig om te zien hoe iedereen zich overgeeft aan de tijdelijke en chaotische wereld van feest en muziek. Je krijgt gelijk zin om voor het eerstvolgende muziekfestival een kaartje te kopen.