Met een kustlijn van ruim 7500 kilometer lengte is Italië één van de belangrijkste vakantielanden in Europa. De gevarieerde kust trekt jaarlijks vele toeristen aan.

Marina di Camarota

Marina di Camarota

Italianen hebben een typische strandcultuur, die diep in de collectieve ziel is verankerd. Hele families gaan jaarlijks naar dezelfde badplaats waar zij hun vrienden ontmoeten en zich laven aan de Italiaanse zon. De Ligurische en de Amalfische kust worden in de reisgidsen als het mooist beschouwd. De Adriatische kust bij Rimini biedt het meeste strand- en nachtvertier.

Riomaggiore, één van de cinque terre.

Ligurië

Het stuk Ligurische kust dat aan de Frankrijk grenst heet de Riviera dei Fiori. Langs de blauwe zee met kiezel- en zandstranden liggen elegante badplaatsen. De straten worden opgefleurd met pijnbomen, palmbomen en bougainville. Hotels, campings en discotheken liggen direct aan de Via Aurelia, de lange kustweg die naar Rome loopt. De Riviera di Levante strekt zich vanaf Genua naar het oosten uit. De pittoreske plaatsjes van de Cinque Terre liggen hier als tegen de bergen geplakt en het oude vissersplaatsje Portofino is tegenwoordig het domein van de Jetset van Italië.

Campanië

Zonnebaden op de kliffen bij Sorrento.

De Amlafische kust ligt op de zuidzijde van een landtong onder Napels en is betoverend mooi. De grillige rotspartijen lopen steil de azuurblauwe zee in. In de bouwstijl van dorpen als Amalfi en Positano is duidelijk een Moorse invloed te zien. Langs smalle trappetjes zijn de kleine, vaak privé stranden te bereiken. Buiten de dorpen is de ruige natuur adembenemend en zijn er overal kleine kreekjes en grotten, waar heerlijk gesnorkeld kan worden.

 

 

 

Emilia-Romagna

De badplaatsen in Emilia-Romagna zijn in trek bij zowel families als jongeren. De brede stranden hebben fijn zand en lopen langzaam af in zee. Badplaatsen als Rimini, Riccione en Cattolica hebben uitgebreide watersportfaciliteiten en een hoge concentratie aan hotels, bars en strandtenten. In de avond flaneren jonge gezinnen gezellig over de levendige boulevard en langs de winkeltjes. Jongeren kunnen zich tot diep in de nacht uitleven in de talloze swingende en hippe discotheken.

(Gepubliceerd in de Veronicagids)